BLOG

Sviatok sv. Valentína – pre niekoho krásny sviatok zamilovaných, pre druhého gýčový americký sviatok. Ale vedeli ste, že práve sviatok sv. Valentína nepochádza z Ameriky? Že sv. Valentín bol reálna postava?

Sviatok sv. Valentína je európsky sviatok. Všetko sa to začalo okolo roku 200 n.l. v Taliansku za vlády cisára Claudia II. Práve tento cisár zakázal všetkým legionárom sa ženiť a zakladať si rodiny. Všimol si, že slobodní muži sa viac sústredia na boj a ich myšlienky nevedú k ich ženám a deťom doma.

Za cisára Claudia II. žil arcibiskup Valentín, ktorý tento dekrét ignoroval a potajme oddával zaľúbené páry. Samozrejme na jeho zradu prišli a odsúdili ho na smrť. Preto je sv. Valentín patrónom zaľúbených.

Tento príbeh má ešte jedno krásne i keď smutné zauzlenie. Vraj sv. Valentín v žalári liečil kresťanov a vyliečil aj žalárnikovu dcéru, ktorá sa do neho zaľúbila. V deň jeho popravy nechal sv. Valentín lístok žalárnikovej dcére, že ju má rád a podpísal sa „tvoj Valentín“. A takto v roku 269 n.l. vznikla prvá valentínka. A prečo práve 14. februára? Tento dátum bol dátum jeho popravy a odovzdanej prvej valentínky. A cirkev okolo roku 500 n.l. práve tento dátum zasvätila sv. Valentínovi – patrónovi zaľúbených. Odvtedy sa v Európe oslavoval sviatok zaľúbených. Posielali sa maľované valentínky, trubadúri spievali mladým devám.

Až v druhej polovici 20.stor. sa tento sviatok dostal do Ameriky. A tu sviatok nadobudol gýčový efekt, ktorý pretláčali aj obchody – srdiečka, plyšové medvedíky, balóny,...

U nás na Slovensku sa tento sviatok v podstate neoslavoval. Za socializmu sme skôr oslavovali 8. marec - Medzinárodný deň žien. Až po revolúcii sa začal dostávať do povedomia hlavne u mladých. A dnes je už sviatok sv. Valentína marketingom podporovaný aj u nás.

V tento deň nemusíte prejaviť lásku len svojej polovičke, ale môžete poďakovať svojim rodičom, urobiť milé gesto pre priateľov, ktorých máte okolo seba a vážite si ich.

kolekcia Bosco

Pre tých, ktorým sa sv. Valentín páči, máme zopár tipov, ako potešiť svoju lásku.

Napíšte osobnú Valentínku.

Nekupujte ju. Stačí, ak nájdete krásny zaľúbený verš z básne.

Raňajky do postele.

Nemusí to byť nič výnimočné. Stačí kávu alebo čaj, niečo drobné na zajedenie a k tomu položiť kvietok.

Kvety alebo čokoláda.

Tak s týmto darčekom nič nepokazíte. A keď nestíhate, čokoláda a kvety v tento deň na vás kričia pomaly z každého výkladu.

la porcellana bianca

Pozvanie na večeru alebo pripraviť večeru doma.

Príjemné prostredie, výborné jedlo, lahodné víno, príjemná hudba, sviečky,... Vtedy chceme, aby sa zastavil čas.

Proste byť spolu.

Dnešná doba je neskutočne uponáhľaná. Síce sme spolu dennodenne, ale kedy máme čas naozaj byť spolu a vnímať naplno jeden druhého? Chyťte svoju lásku za ruku, pobozkajte ju. Povedzte, že si vážite, že ste spolu. Proste na chvíľočku zastavte čas a vnímajte jeden druhého.

Pozrite sa na našu ponuku darčekov na Valentína, určite svoju polovičku potešíte - Kolekcia Valentín.

Nech si zvolíte akýkoľvek spôsob prežitia tohto sviatku, veríme, že bude pekný.

Prajeme krásneho Valentína.

 

Zdroj úvodnej foto: Alex Green z pexels.com